Sivut

22.4.2019

Krapu 17
Kesäpesät

Mustarastaan huilu soi heleästi kevätillassa. En malta astua askeltakaan vaan pysähdyn hetkeksi kuuntelemaan mökin pihalle tätä laulumestaria. Katselen samalla vesilintuja, jotka ovat ilmaantuneet pesimäpaikoilleen. Pieni harmistus viriää keväiseen mieleeni, kun huomaan että kyhmyjoutsen on rakentanut pesää aivan liian lähelle meidän rantaamme. Itsevarmana, itsetietoisena tuo valkoinen lintu lepää pesällään. Joutsenparin toinen puolisko uiskentelee ylväästi pesän lähettyvillä, kerää nokkaansa kaisloja ja vie ne pesälle. 
Kokemuksesta tiedän, että törmäyksiä syntyy, jos tämä pari asettuu tälle rannalle. Poikasten kuoriutuessa joutsenvanhemmat puolustautuvat agressiivisesti jos niitä lähestyy. Veneen kylkeen kopsahtelee kovia iskuja eikä harvinaista ole lentohyökkäyksetkään veneilijää kohden.

Keskustelemme isännän kanssa, miten ovelasti ”häiritsisimme” pesäntekoa.


Sadan sanan kirjoitushaaste. Vetäjinä Cara ja Susupetal

(sanat: valkoinen, keskustelu, piha)

24 kommenttia:

 1. Joutsenet ovat todella suojelevia vanhempia, itsekin ollaan joskus veneen kanssa lähdetty pakoon, kun ollaan ajeltu liian lähelle pesää.
  On hieman Hitchcockmaiset Linnut-tunnelmaa sellaisesssa veneretkessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis katsella mutta aika mahdotonta elellä samalla rannalla. Kyytiä saavat silkkiuikut, nokikanat yms rantapesijät.

   Poista
 2. On siinä miettimistä miten rantaan mahtutte kaikki. Onneksi meidän mökillä jotsenet viisaasti pesivät saaren toisella puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parikymmentä vuotta sitten, kun meidän Kultainen noutajamme oli vielä nuori innokas uimari, yritti häätää joutsenperheen pois laiturin vierestä. Alkoi hurja nokkiminen ja siivillä hakkaaminen, koira olisi hukkunut ellemme olisi päässeet hätiin. Samaisena kesänä sattui yhteenottoja montakin. Koira kyllä oppi yhdestä kerrasta ja käänsi aina selkänsä kun joutsenet uivat lähettyvillä. :)

   Poista
 3. Siinäpä onkin miettimistä miten voisi häiritä pesäntekoa niin, että joutsenet keräisivät kimpsunsa ja kamsunsa kuin omana oivalluksenaan ☺ ja menisivät muualle. Hyvä Krapu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökkielämä on sellaista rinnakkain oloa luontokappaleiden kanssa. Joskus täytyy vähän soveltaa....

   Poista
 4. Upeita ovat joutsenet, mutta kyllä niitten nokan koppaisu tuntuu! Meidän mökkijärvellä ei ollut joutsenia, mutta lokki teki pesän pienelle luodolle, jonne johti kapea polku rannalta. Meidän nuori koira ja pesäänsä suojeleva lokki leikkivät hurjaa leikkiä: koira juoksi pitkin polkua lähelle pesää ja lokki tietysti koiraa jahtaamaan. Voi hyvä ihme, mikä vauhti sillä koiralla oli - ja lokki teki syöksyjä perässä. Tätä samaa monta kerta päivässä. Poikanen säästyi, kuin myös koira :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesuettaan puolustaa kaikki se on ihan luonnollista ja siihen vaan täytyy suhtautua ymmärryksellä. Mutta jos koko kesä on yhtä väistelyä niin harmistuuhan siinä niin ihminen ja koirakin.

   Poista
 5. Ai kauhistus. Meidän mökkirantaan pesivässä lokissakin on tekemistä, saatikka sitten joutsenessa!

  VastaaPoista
 6. Komea lintu, mutta kovin itseriittoinen ja kiukkuinen jos häiritään. Joku ovela keino pitäisi keksiä, että saisi pesän siirrettyä kauemmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa toivo meillä on tällä hetkellä että merivesi nousisi hurjasti ja tulisi kova tuuli. Aallokko hajoittaisi silloin pesän ja joutsenet ehkä hakisivat toisen pesimispaikan. Joskus on käynyt näin.

   Poista
 7. Kyllä linnun laulu on kaunista kuunneltavaa ja joutset niin ylväitä lintuja. Luoonnonmukainen kaunis krapu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sisko. Kaunista kuunneltavaa ja kaunista katseltavaa.

   Poista
 8. Joutsenet ovat niin kauniita, mutta olen nähnyt myös kuinka urosjoutsen hyökkää kohti ja sihisee, kun niin on poikaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Sihinällä pelotellaan muut pois poikasten luota. Tarpeen tullen nokasta saa napakan iskun.

   Poista
 9. Mikä onkaan jännittävämpää kuin seurata lintuja ja heidän pesimistään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Siinä luonnon näyttämöllä istuessa ei juonen käänteitä tiedä koskaan etukäteen.

   Poista
 10. Kukapa ei kotiaan ja perhetään suojelisi. Paha asia vaan, että kyhmyjoutsenet eivät hae rakennuslupaa alueelle, mihin kotia pykäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä helpottaisikin asiaa jos luontoelukatkin joutuisivat hakemaan pesälleen rakennuslupaa. :D

   Poista
 11. Niin tosi totta. Joutsenet ovat melkoisen ärhäköitä puolustaessaan poikasiaan, joten hyvin ymmärtää, että ihan omalle rannalle ei niitä pesimispuuhiin toivo, vaikka kauniita lintuja ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo nyt pesänrakennusvaiheessa kovan häädön saavat kaikki jotka vähänkin lähetyvät reviiriä ja joutsenen reviiri on aika laaja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!